петак, 5. август 2016.

We are talking about one place... :)

Zdravo svima!
Jos jedan post!Zabavno je posećivati ovo mesto svakog dana...I dok vi verovatno još uvek čitate moj prethodni post ja sam tu stigla sa novim postom iz moje najdraže rubrike... :D Letnji dani su još uvek pred nama i nikada nije kasno za neko mini porodično putovanje u obližnje mesto ili čak možda i državu...Ja obožavam da putujem i da posećujem nova mesta,mada ponekada je ljude iz moje okoline poprilično teško nagovoriti da malo pokrenu trunčicu avanturističkog duha u sebi... Pa dok pokušavamo da ih nagovorimo da napravimo trenutke za pamćenje ovog leta zašto jednostavno ne bismo otputovali negde daleko,ili možda blizu,svakako ajmo da samo negde otputujemo napokon... :)


Na mojoj listi gradova za posetiti ima mnogo njih,ali danas se ipak moram odlučiti za samo jedan...Po ovako vrelom danu i nisam baš naročito spremna na neki dugi put,ali to naravno ne znači da nam neće trebati pasoši... :D Ali,umalo da zaboravim ovo će definitivno biti malo duže putovanje...Znači razjasnili smo da nećemo ići nešto naročito daleko,i da će nam trebati pasoši... Naš Balkan ima mnoštvo divnih gradova koje vredi posetiti,pa ako ste avanturističkog duha i volite da upoznajete nove kulture bilo bi mi drago da krenete sa mnom. Grad koji ćemo danas posetiti znači očito nije u Srbiji pošto će nam trebati pasoš.Ali uz pasoš nikako ne smem zaboraviti, kao i za svako drugo putovanje, pune baterije i foto aparat... Hmm...Koji grad na Balkanskom poluostrvu danas posetiti?! Neka to recimo bude neki grad iz našeg komšiluka na slovo S... Opet ja sa tim zagonetkama... :D Sofija?? Ne,idemo malo na zapad. Danas ćemo posetiti glavni grad Bosne i Hercegovine,grad u dolini reke Miljacke ,Sarajevo.
Sarajevo,kao glavni grad BiH,predstavlja najeveći kulturni,urbani,ekonomski i saobraćajni centar. Evropski Jerusalim?Zašto baš ovaj pseudonim poseduje Sarajevo? Pa s obzirom da je to grad u kome se vekovima prepliću četiri monoteističke vere,ljudi koji dolaze u ovaj grad drugačije su ga tako nazvali.
Za nekoga od vas će možda simbol Sarajeva biti i ruže koje rastu čak i na najneočekivanijim mestima i predstavljaju veoma lep kontrast gradskom betonu.A kada bismo opisivali ovaj grad za njega bismo mogli naći mnoštvo stvari koje ga opisuju,kao što su na primer: kafa,ratluk,ćevapi,burek (uf,ja sam baš ogladnela od pomisli na sve ovo), a možemo samo jednostavno reći ,,grad meraka''.Kada smo već pomenuli merak,ne mogu a da ne citiram reči jednog putnika koje sam našla na nekom sajtu na internetu:
,,Kad uđeš u kafanu i ogledneš se za mjesto gdje ćeš sjesti, valja ti dobro paziti da ne zapneš za čibuke koje pušači, sjedeći na oniskim jastucima, ispruže do nasred kafane. Ako nogom staneš na čibuk ili ga samo dirneš, može te skupo stati, jer kvariš ćeif Sarajlija. I koliko god je na čaršiji graja, u kafani je tišina. Lijepo čuješ kako krklja tekućina u nargilama i kako vri kafa na žeravici.''

Robert Stanhopes,putnik koji je boravio u Sarajevu 1634.godine


Sarajevo kao glavni grad svakako poseduje mnoštvo kulturnih,istorijskih i prirodnih dobara. Da biste još bolje upoznali Sarajevo i da biste saznali zašto baš idemo u ovaj grad,mislim da bi bilo bolje da pređemo na sva mesta koja ćemo posetiti za vreme ovog našeg putovanja (P.S.Naravno nećemo sve stići da posetimo,tako da će ostatak ostati za neki drugi put.)... :D

1.Gradska većnica-Zgrada u Sarajevu nedaleko od Baščaršije koja je jedna od najlepših i najreprezentativnijih građevina iz austrougarskog perioda.





2.Baščaršija
-Baščaršija je zapravo trg koji je nastao u jezgru glavne sarajevske čaršije.Čaršija se razvila kao nastavak srednjovekovnog pazara,a u osmanskom periodu je predstavljala najvažniji deo grada. Ona se sastoji iz glavnog trga gde se nalazi Sebilj tj. fontana (česma) i niza malih ulica koje danas nose naziv po različitim zanatima čiji se proizvodi prodaju u njima.



3.Gazi Husrev-begova džamija-Takođe poznata i kao Begova džamija izgrađena je 1530. godine i nalazi se u Baščaršiji.Ona je jedna od najvažnijih džamija u BiH.Uz Begovu džamiju se nalazi i česma za koju se veže jedna legenda.Ta legenda kaže da će putnik koji se sa nje napije vode sigurno nekad vratiti u Sarajevo.







Česma kraj Begove džamije

4.Stara pravoslavna crkva na Varoši
-Ovo je jedna od najstarijih pravoslavnih crkvi u Sarajevu i izgrađena je polovinom XV veka i njena najveća vrednost je zbirka ikona i starih knjiga koje se čuvaju u njenoj riznici.



5.Stara sinagoga
-U Sarajevu postoji veliki broj sinagoga,ali je od toga samo jedna Aškenaška,a sve ostale su Sefardske kao i ova,i ovo je ujedno i najstarija sinagoga u Sarajevu.


6.Bijambarska pećina-predstavlja pravo uživanje za ljubitelje pećine,bistre vode,borove
šume i šumske tišine.



7.Kazani na Željeznici-Na reci Željeznici nalazi se izuzetno lep i redak prirodni fenomen,poznat pod ovim nazivom.Ovaj lokalitet je dobio takvo ime zato što je dugim nizom godina voda svojim jakim kretanjem u stenovitoj podlozi napravila okrugla udubljenja koja podsećaju na kazane te kada ih posmatrate imate utisak kao da voda ključa na tim mestima.


8.Saborna crkva-Ona je posvećena Roždestvu Presvete Bogorodice i predstavlja jednu od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanskom poluostrvu.

Unutrašnjost Saborne crkve

9.Katedrala Srca Isusovog
-Ovo je najveća katedrala u BiH i izgrađena je 1889. godine.



10.Aleja na Ilidži-Ovo je atraktivno šetalište naselja Ilidža do Vrela Bosne.Duž čitavog šetališta su zasaćeni drvoredi platana i kestena,i ovo je najlepši drvored u BiH.

11.Vrelo Bosne-Za posetioce koji od Sarajeva očekuju uživanje u prirodi izvorište reke Bosne je pravo mesto za njih.


12.Botanički vrt Zemaljskog muzeja-Botanički vrt je jedini spomenik ove vrste u Sarajevu.Osnovan je 1913. godine,i u njemu se može videti više od 2000 biljnih vrsta.Poseban utisak na posetioce ostavlja fontana koja se nalazi u centralnom delu vrta okružena bujnom vegetacijom.

13.Butmir-sa ovog podruja potiču prva ljudska naselja iz neolitskog perioda.Ovo neolitsko naselje je smešteno na obalama reke Željeznice,a njegova najveća vrednost je keramika iz tog perioda koja ga svrstava u red najznačajnih manifestacija i tekovina tog doba.

Butmirska vaza


14.Careva džamija-Još jedna u mnoštvu sarajevskih džamija,a zahtev za izgradnju još jedne impresivne građevine je izdao sultan Sulejman Veličanstveni 1560. godine.


15.Vodopad Skakavac-je jedan od najvećih i najlepših vodopada BiH.Visok je 98m i smešten je u izuzetno lepom pejzažu.



16.Jezera na Treskavici-reč je o pet prekrasnih ledničkih jezera.Kristalno čista jezerska voda i nedirnuta okolina predstavljaju veoma atraktivne turističke destinacije tokom čitave godine.



17.Rimski most
-Ovaj most se drugačije simbolično naziva i zapadna kapija Sarajeva. Nalazi se na reci Bosni i sagrađen je između 1530. i 1550. godine,a u njegovu konstrukciju je ugrađeno ornamentisano kamenje iz rimskog perioda.



18.Večna vatra
-Spomenik posvećen oslobođenju Sarajeva nakon II svetskog rata,a postavljen je na prvu godišnjicu oslobođenja Sarajeva od nemačke okupacije.



19.Baščaršijska džamija
-Ova džamija je podignuta na Bašćaršiji 1528. godine,a godine 2006. je proglašena nasionalnim spomenikom BiH.



20.Muzej Sarajevo 1878-1918.
-Kako samo ime muzeja kaže njegova stalna postavka govori o Sarajevu u vreme austro-ugarse vlasti.



I sada još malo sličica Sarajeva... :D





Brusa bezistan-muzej
Groblje na Alifakovcu
Gradska tržnica Markale
Spomen obeležje ubijenoj deci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine
Jedan od najlepših pogleda na Sarajevo
Veliki broj mostova preko reke Miljacke
Bosanska kafa i rahat-lokum
Ali-pašina džamija
Gazi-Huser begova medresa
Akademija likovnih umetnosti







'I to bi bilo to za ovaj kilometarski post...Nadam se da ste uživali na ovom našem putovanju koliko i ja...Do sledećeg kuckanja:

Voli vas vaša

7 коментара:

  1. Moram priznati da ovakve postove jako dobro pises, zanimljivo i jednostavno tjeras me na citanje :).
    Meni ne treba putovnica haha :)
    Nisam nikada bila u Sarajevu, ali iskreno, nisam nikada niti imala zelju da ga posjetim, ne znam zasto, ali je tako :)

    MMara moj blog

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno draga :) Ja nikada nisam bila ali mi je najveća želja da odem tamo... :)

      Избриши
  2. Zaista sam uživala čitajući ovaj post! Sarajevo je stvarno jedan veoma poseban grad, bila sam mnogo puta i uvijek vidim , otkrijem nešto novo jer je to zapravo grad koji ima mnogo, mnogo prirodnih ljepota i građevina koje ostavljaju bez daha.
    Jedva čekam da opet posjetim Sarajevo! :) Super napisano, slike predivne <3

    Vildana from Living Like V & Stalia Is BAE

    ОдговориИзбриши
  3. Obožavam tvoje postove iz ove rubrike, uvek me oduševiš načinom na koji doneseš odabrana mesta, zaista teraš na čitanje. I slike koje si izabrala izgledaju predivno! :)

    http://introverted-dreamer.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  4. Zanimljiv post, nikad nisam imala baš preveliku želju posjetiti Sarajevo, ali ove slike izgledaju stvarno prelijepo!

    https://xxmybeautyblogxx.blogspot.hr

    ОдговориИзбриши
  5. Bila sam tamo i prelepo je i volela bih opet da odem.Tvoj post je super i lepo pises

    Zapratila sam te,nadam se da ces uzvratiti
    http://tamaraslifestyletips.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  6. Bila sam tamo i prelepo je i volela bih opet da odem.Tvoj post je super i lepo pises

    Zapratila sam te,nadam se da ces uzvratiti
    http://tamaraslifestyletips.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши